top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konak Anadolu İmam Hatip Lisesi Psikolojik Danışman ve Rehberlik Servisi (PDRS) olarak yaptığımız çalışmaları, hizmet verdiğimiz gruplar açısından 3 ana başlık altında toplayabiliriz.

 

Eğitsel Rehberlik

 

Öğrencinin kendi yetenek, ilgi ve imkanlarına uygun öğrenim dalını seçip bu öğrenim dalında başarı ile ilerlemesini sağlamak için yapılan çalışmalardır. Verimli çalışma yolları hakkında bilgi verme, çeşitli test, anket ve envanter uygulamaları, başarısızlık nedenlerini saptama ve bunları giderici çalışmalar, boş zamanlarını etkili bir şekilde değerlendirme vb. gibi konularda bireye yapılan yardımları kapsamaktadır.

 

Eğitsel Rehberlik Hizmetlerinin Kapsamı ve Niteliği

 

 Eğitsel rehberlik hizmetleri bir bakıma öğrencinin "öğrenmeyi öğrenmesini sağlamaya çalışır. Bu amaçla da eğitsel rehberliğin kapsamına, öğrenciye zamanı iyi kullanma, verimli ders çalışma yollan, plan yapma ve uygulama, öğrenmeye güdülenme, öğrendiklerini unutmadan bellekte saklama, sınavlara hazırlanma, kaynaklardan yararlanma, yeteneklerini geliştirme, öğrenme engellerini aşma, eğitsel seçimler yapma vb. gibi pek çok konuda olumlu tutum ve alışkanlıklar geliştirmesine yardım hizmetleri girer. Bu tip becerilerin kazanılmasında öğrenmeye karşı olumlu tutumların geliştirilmesinde kuşkusuz, ilköğretim dönemi son derece önemlidir. Bu dönem çok iyi değerlendirilmelidir. Çünkü, örgün eğitime başladığı ilk yıllarda, kazanılan duyuşsal niteliklerin değiştirilmesi güçtür, ilk yıllarda kazanılan olumlu ya da olumsuz yaşantılar öğrencinin tüm eğitim sürecini etkiler.

 

Ayrıca, öğrencinin ilgi, yetenek ve özelliklerini, öğrenme güçlüklerini, eğitsel ihtiyaçlarını saptamak için yapılan öğrenciyi tanıma çalışmaları, eğitsel rehberlik kapsamında yer alan önemli etkinliklerdendir. Tanıma çalışmalarının bulguları doğrultusunda, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirici fırsatlar düzenlemek; özel yetenekli öğrencilere uygun olanaklar hazırlamak; öğrenme güçlüğü çeken, özel eğitim gerektiren öğrenciler için gerekli düzenlemelerin yapılmasına yardımcı olmak gibi hizmetler, eğitsel rehberlik kapsamına girer, Çünkü; başta vurgulandığı gibi bu hizmetler, tüm öğrencilerin eğitsel gelişimine yardımı amaçlar.

 

Bu hizmetler sürdürülürken, öğrencilerin eğitsel güçlükleriyle çözümleri konusunda velilere yönelik etkinlikler, araştırma ve izleme çalışmaları, eğitsel rehberlik hizmetlerinin değişik yönlerini oluşturur. Bu hizmetler verilirken rehberlik anlayışında olduğu gibi "gelişimsel bir yaklaşım" benimsenmelidir. Çünkü önemli olan, çocuğun gelişimini dengeli ve uyumlu sürdürmesidir. Ayrıca çocuğun dönemlere özgü ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikleri kazandırmak ve "eğitsel gelişim görevlerini" başarmasına yardımcı olmak esastır. Bu hizmetlerin "koruyucu, önleyici ve geliştirici" olması temel niteliklerindendir. Ancak, ortaya çıkan bir güçlüğü gidermeye yönelik "çözüm yaklaşımı" da gerekli olabilir.

 

Eğitsel rehberlik hizmetleri sürekli olmalıdır. Bu hizmetlerden bir kısmı kimi dönemlerde daha çok önem kazanırsa da, öğrenim sürecinin hemen her evresinde gereklidir. Sadece önem ve öncelik sırası değişebilir. Çünkü belli hizmetler kritik  dönemlere denk düşmek zorundadır.

 

Mesleki Rehberlik

 

Lise dönemi içerisindeki öğrencilere alan seçimi ve bunun sonrasında da meslek seçimi kararını vermelerinde kendi kişilik özellikleri, ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak uygun meslekler seçmelerine yardım etme, meslekleri tanıtma, üniversiteler ve bölümleri , sınav sistemleri hakkında bilgi verme vb. konularda öğrenciye yapılan yardımlardır. Ayrıca mesleki rehberlik çalışmaları içerisinde yer alan  ÖSS REHBERLİK  çalışmaları da PDRS tarafından yürütülmektedir. Deneme sınavları, Ölçme Değerlendirme Birimi tarafından analiz edilen deneme sınav sonuçları ve başarı grafikleri, motivasyonu arttırıcı öğrenim teknikleri, sınav kaygısını azaltıcı gevşeme teknikleri, üniversitelerinin tanıtımı ve yapılan yurtiçi gezileri ÖSS mesleki rehberlik çalışmalarımızdandır.

 

Kişisel Rehberlik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öğrencinin kendini tanımasına, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilecek kişilik özelliklerini ve iletişim becerilerini kazanmasına, olumlu benlik tasarımı geliştirebilmesine, gelişim süreci boyunca karşılaştığı problemleri yaratıcı yollarla çözüme ulaştırabilmesine ve kendini gerçekleştirmesine yönelik yapılan psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleridir.

 

 

 

PDR SERVİSİMİZDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

bottom of page